Joskus on hyvä vain lukea ja siirtyä kirjan jälkeen suoraan seuraavaan. Joskus taas on hyvä pysähtyä kirjan äärelle pidemmäksi aikaa. Kirjat herättävät helposti keskustelua ja niiden avulla voi opetella vaikka vuorovaikutus- ja tunnetaitoja. Kirjoista keskustelu ja niiden esittely luokkakavereille toimii myös tehokkaana kirjavinkkauksena.

Luettuja kirjoja voi käsitellä innostavalla tavalla mobiililaitteiden animaatio-ohjelmilla. Luokassa voidaan toimia vaikka näin:
1. Jokainen lukee itse valitsemansa kirjan. Aikuisen apua ehkä tarvitaan sopivan tasoisen kirjan löytämisessä. Voidaan toimia pareittain tai pienissä ryhmissä, jolloin kaikki ryhmäläiset lukevat saman kirjan.
2. Ryhmäläiset valitsevat kirjasta kohtauksen, josta tekevät animaation.
3. Animaatio voidaan tehdä ns. stop motion -tyylillä, jolloin hahmoiksi valitaan vaikka Lego-ukot tai muut lelut, tai vaikka itse piirretyt paperinuket. Silloin hahmoja liikutellaan vähän kerrallaan ja jokaisen liikkeen jälkeen otetaan kuva. Lopuksi kuvat laitetaan peräkkäin videoksi ja äänet puhutaan videon päälle. Sopiva sovellus tähän on esim. Stop Motion Studio ja lisäohjeita löytyy helposti netistä googlettamalla “stop motion animaatio”.
4. On myös valmiita animaatiosovelluksia, joissa valitaan sopiva tausta ja hahmot. Hahmoja liikutellaan näytöllä ja mikrofoni tallentaa puhetta samaan aikaan. Animaatio on valmis hetkessä. Käyttökelpoisia sovelluksia ovat mm. Puppet Pals, Sock Puppets ja Toontastic 3D.
5. Valmiit animaatiot esitetään luokassa ja paitsi että päästään nauttimaan elokuvaelämyksistä, herätetään samalla kiinnostusta lukea aina vain uusia hauskoja kirjoja.
6. Tunne -ja vuorovaikutustaitojen opettelua voidaan korostaa prosessissa niin, että kirjasta valitaan esitettäväksi kohtaus, jossa henkilöiden välillä on joku pulma. Animaatioon pyritään saamaan aikaan onnistunut loppuratkaisu, vaikka kirjassa ei niin kävisikään.