Jotta lukutaito kehittyisi, lasten tulisi lukea myös vapaa-ajalla. Opettaja voi ohjata lapsia lukuharrastukseen pariin esimerkiksi antamalla lukuläksyä. Lukuläksyt edistävät lukusujuvuuden kehittymistä ja luetun ymmärtämistä. Alkuopetuksessa lukuläksyt ovat arkipäivää, mutta myös ylemmillä luokilla lukuläksyt puoltavat paikkaansa. Lukuläksyä voi antaa aapisen ja lukukirjan lisäksi mistä tahansa kirjasta ja ylemmillä luokilla vaikka eri aineiden oppikirjoista.

 

Jenna Peltola-Hiltunen on tehnyt monia innostavia bingo- ja tehtäväpohjia omien oppilaidensa lukuläksyjä varten. Hän on huomannut, että lukuläksyjen tekemistä on seurattava, sillä muuten ne jäävät helposti tekemättä. Lukubingo tai muu pelinomainen tehtävä muistuttaa lukemisesta sekä oppilasta että huoltajia.

 Lukuvuoden aikana Jennan luokassa ehtii lukuhaaste vaihtua moneen kertaan, vaikka ne ovatkin useamman viikon mittaisia. Erilaiset lähestymistavat tuovat vaihtelua arkeen ja hauskaksi laaditut tehtävät innostavat lapsia lukemaan. Jenna näyttää lukevan aikuisen mallia osallistumalla moniin lukuhaasteisiin myös itse.

Jennan mielestä lapset ovat pääosin hoitaneet lukuläksynsä kunnialla. Lukutaito on luokassa hyvällä tasolla varsinkin niillä, jotka ovat tehneet läksynsä tunnollisesti. Vanhemmat ovat olleet tyytyväisiä siihen, että velvoite vapaa-ajan lukemiseen tulee koulusta, eikä heidän tarvitse taistella asiasta sen ihmeemmin kotona.

Pelilliset lukuläksyt toimivat Jennan mielestä hyvin erityisesti siksi, että niissä jokainen lapsi saa valita itselleen sopivan tasoista ja kiinnostavaa lukemista. Joskus on paikallaan myös opettajan suosittama kirja, sillä moniin klassikoihin lapset eivät itse vapaaehtoisesti tartu, vaikka ne lopulta osoittautuvatkin mieleisiksi.  

Lukuläksypohjien laatiminen on Jennan mukaan helppoa: ”Voi vaikka napata Pinterestistä joulukuusen kuvan ja pyytää lapsia värittämään aina yhden koristeen jokaista luettua kymmenminuuttista kohti”.  Kerran eräs lukemista aiemmin vältellyt lapsi innostui niin kovasti tehtävästä, jossa piti lukea eri paikoissa ja eri asennoissa, että vanhemmat pyysivät hänelle kesälomaksi samanlaisen tehtävän kotiin.

Lataa tästä itsellesi muutama valmis pohja tai klikkaa isommaksi ja tulosta nämä Jennan tekemät lukuläksypohjat.