Lukevan aikuisen mallilla on suuri merkitys lukemaan innostamisessa. Myönteiset lukukokemukset ja hyvä lukumotivaatio vaikuttavat lukutaidon kehittymiseen ja hyvä lukutaito puolestaan edistää hyvinvointia ja koulumenestystä.
Varhaiskasvatuksen lepohetket tarjoavat hienon mahdollisuuden lasten lukutaidon ja lukumotivaation edistämiselle. Harmillisesti kuitenkin monet lepohetket vietetään nykyisin lastenohjelmia tai videoita katsellen ja samalla hukataan tilaisuus tarjota lapsille kirjallisuuselämyksiä aidolla ja luonnollisella tavalla. Kirjojen kautta voi myös helposti käsitellä tunne- ja vuorovaikutustaitoja ja ihmisten välisiä suhteita sekä monia maailman ilmiöitä. Lukea voi sekä viihtyäkseen että oppiakseen.
Lappeen päiväkotikoulun lastentarhanopettaja Satu Reijola lukee lapsille kirjoja aina, kun on hänen vuoronsa valvoa lepohetki. Hän kokee, että kirjoja lukemalla hän voi viedä lapset tarinoiden ihmeellisiin maailmoihin ja edistää heidän kielellisiä taitojaan ja kuvallista kuvittelukykyään. Satu kertoo, että lapset keskittyvät hyvin intensiivisesti lukuhetkien aikana ja kirjat herättävät pohdintaa, joka johtaa usein hyvään ja opettavaiseen keskusteluun.
Satu lukee lapsille monenlaisia kirjoja. Hän valitsee lukuhetkelle tietokirjoja, kuvakirjoja ja satuja. Dokumenttikameran kautta näytetyt kuvat helpottavat kirjoihin eläytymistä, mutta Satu lukee myös kuvattomia satuja ja pyytää lapsia itse kuvittelemaan tapahtumat.
Lepohetkillä kuullaan usein myös englanninkielisiä kirjoja. Satu nauttii itse englantilaisten kirjakauppojen tunnelmasta ja haluaa tutustuttaa lapsia myös vieraisiin kieliin. Vaikka kirjaa ei kokonaan ymmärtäisikään, kielikorva kehittyy, samoin kuin ymmärrys siitä, että maailmassa on monenlaisia kieliä tarinankerrontaa varten.
Satu toivoo, että lapset saisivat kokea saman innostuksen kirjoihin kuin hän itse pienenä: ”27 kirjaa taisi olla suurin määrä, jonka jaksoin repussani kantaa kirjastosta kotiin.”


