Lukudiplomit

Täältä löydät lukudiplomit ja kirjalistat

UUSI LUKUDIPLOMI, Lukuseikkailu Saimaalla

Lukudiplomit ovat uudistuneet! Uusi lukudiplomi on nimeltään Lukuseikkailu Saimaalla. Katso esittelyvideo tästä tai tai lue lisää alta.

Lukuseikkailun ensisijaisena tavoitteena on innostaa lapsia lukemaan. Lukuseikkailun pohjana toimivat kartta ja passi, jotka palvelevat lapsia esikoulusta aina kuudenteen luokkaan asti. Karttapohja ja passi ovat kaikille samat ja lukuseikkailun vuosiluokkainen vaihtelu toteutuu valittavien materiaalien kautta. Karttapohjalla voi liikkua haluamassaan järjestyksessä.

Lukuseikkailun materiaalit ovat tiiviisti kahdella sivulla, jotta paperia kuluu tulostettaessa vain vähän. Pienille oppilaille on saatavilla kaksisivuinen passi, jossa on enemmän kirjoitustilaa. Karttapohjan voi tulostaa yhteisesti A3-koossa luokan seinälle, jolloin oppilas tarvitsee vain lukumatkapassin. Kouluille on jaettu karttapohjia myös julisteena. Opettaja voi sopia oppilaiden kanssa omanlaisesta sähköisestä toteutuksesta. 

Lukupassin tehtävät ovat kevyitä ja helppoja, jotta jokainen voi niistä suoriutua. Opettajan oman innokkuuden mukaan kokonaisuuksiin voi luoda lisää materiaalia. Lukuseikkailua suositellaan suoritettavaksi yhdessä luokan kanssa koko lukuvuoden ajan. Tämä mahdollistaa kirjoista keskustelun ja yhdessä lukemisen. Nämä ovat tekijöitä, jotka edistävät lukuintoa.  

Lukuseikkailun myötä jokainen pääsee tutustumaan kirjallisuuden eri muotoihin. Lukuinnon herättämisessä tärkeää on, että kirja on lasta itseään kiinnostava ja sopivan tasoinen. Kirjaideat lukemisen tueksi ovat koonneet Lappeenrannan kaupunginkirjaston kirjastonhoitajat ja listauksessa on tarjolla monen tasoista luettavaa. Listan kirjaideoista voi tulostaa yhteisesti vaikka luokan seinälle tai sitä voi tutkia sähköisesti. Kirjaideat päivittyvät säännöllisesti kirjaston toimesta ja joistakin kirjoista on saatavilla myös kirjavinkkausvideoita.  Luettavaa kirjaa ei tarvitse valita listalta, vaan mikä tahansa kirja käy. Tärkeintä on, että jokainen lukee. Kirjaston väki auttaa mielellään sopivien kirjojen löytämisessä.

Lukuvuoden päätteeksi opettaja voi tulostaa Wilmasta kunniakirjan suoritetusta lukumatkasta. Kunniakirja on vuosittain erilainen. Onnistunutta lukumatkaa on myös mukava juhlia lukuvuoden päätteeksi yhdessä, vaikka luokkajuhlien muodossa.

 

Kirjaston sivuilta löydät koko ajan päivittyvän  lukuseikkailuun liittyvän kirjaidealistan!

Lukuseikkailu Saimaalla on syntynyt Lappeenrannan perusopetuksen ja kaupunginkirjaston yhteistyönä. Työryhmään kuuluivat kirjastosta Sanna Ahola, Päivi Oikkonen ja Enni Revello ja perusopetuksesta Sami Kettunen ja Riikka Qvintus.

Klikkaa tästä ja lataa itsellesi tai tulosta.

Klikkaa tästä ja lataa itsellesi tai tulosta.

HUOM! Pienille oppilaille passi on saatavilla kaksisivuisena tästä (enemmän kirjoitustilaa).

Lataa lukuvuoden päätteeksi annettavat kunniakirjat tästä:

esiopetus

1. lk

2. lk

3. lk

4. lk

5. lk

6. lk

ENTISET LUKUDIPLOMIT

 

Näitä voit halutessasi käyttää edelleen. Muista myös S2-versiot.

KIRJALISTAT ENTISIIN LUKUDIPLOMEIHIN

 

Kirjalistasta teosta klikkaamalla näet saatavuuden verkkokirjastossa.

ALKUDIPLOMI

KIRJAVINKKILISTA

1 - 2 LUOKAT

KIRJAVINKKILISTA

3 - 4 LUOKAT

KIRJAVINKKILISTA

5 - 6 LUOKAT

KIRJAVINKKILISTA

ENTISET S2-LUKUDIPLOMIT

Suomea toisena kielenä opiskeleville

Nyt voit aloittaa uudistetun lukudiplomin lukemisen. Monipuolinen lukeminen kasvattaa lukutaitoa ja lukuintoa. Työryhmä toivoo, että uusi diplomi innostaa kaiken tasoisia lukijoita kirjojen kiehtovaan maailmaan.

ENTISET KIRJALISTAT S2

 

Kirjalistasta teosta klikkaamalla näet saatavuuden verkkokirjastossa.

S2 1 - 2 LUOKAT

KIRJAVINKKILISTA

S2 3 - 4 LUOKAT

KIRJAVINKKILISTA

S2 5 - 6 LUOKAT

KIRJAVINKKILISTA